Długie i chłodne wieczory sprzyjają urządzaniu wieczorów filmowych z przyjaciółmi. Ulubione filmy, ciepłe koce i pyszne jedzenie – to brzmi jak plan idealny! Jeśli do jego wykonania brakuje Ci tylko pomysłów na smaczne przekąski, skorzystaj z naszych przepisów.
Przygotowując jedzenie na wieczór filmowy z przyjaciółmi, pamiętajmy, aby były to przekąski, które nie wymagają użycia sztućców, a nawet i talerzy. Skupieni na filmie nie chcemy odrywać wzroku od ekranu. Na seanse najczęściej wybiera się różnego rodzaju chipsy, krakersy czy nachosy. To sprawdzone i lubiane propozycje, ale niezbyt zdrowe i wartościowe. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sycących przekąsek. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a daje mnóstwo radości z jedzenia. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na przekąski!
Roladki z tortilli
Potrzebne składniki:
- 4 placki tortilli,
- serek śmietankowy z ziołami, na przykład Almette,
- świeży szpinak, roszponka lub gotowa mieszanka sałat,
- kilkanaście plasterków ulubionej wędliny,
- kilkanaście plasterków żółtego sera,
- ogórek.
Sposób przygotowania
Każdą tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Szpinak, roszponkę lub sałatę opłukujemy, osuszamy i rozkładamy na plackach. Następnie układamy plasterki wędliny i żółtego sera. Ogórka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, które kładziemy na tortillach. Placki zwijamy, mocno dociskamy i kroimy w krążki. Gotowe roladki układamy na talerzu.
Rogaliki z ciasta francuskiego z groszkiem i pieczarkami
Potrzebne składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- około 250 g pieczarek,
- puszka zielonego groszku,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe prostokąty. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy odcedzony groszek. Smażymy jeszcze kilka minut i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostudzony farsz nakładamy na prostokąty z ciasta francuskiego, zlepiamy rogi na kształt rogalika. W miseczce rozbełtujemy jajko i smarujemy nim gotowe rogaliki. Przekąski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200℃, pieczemy około 15–20 minut, aż do zrumienienia.
Talarki z cukinii, pomidora i mozzarelli
Potrzebne składniki:
- jedna duża cukinia,
- trzy pomidory,
- dwa opakowania mozzarelli,
- kilka łyżek passaty pomidorowej,
- sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk.
Sposób przygotowania
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy passatą pomidorową i przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i lubczykiem. Pomidory obieramy i kroimy w małe plasterki, podobnie jak mozzarellę. Na cukinii układamy najpierw plasterek pomidora, potem mozzarelli. Pomidory można jeszcze lekko przyprawić ziołami. Przygotowane przekąski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃, pieczemy około 20 minut.
Pieczarki w serowym cieście
Potrzebne składniki:
- 400 g pieczarek,
- 3 jajka,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 3 płaskie łyżki mąki,
- 50 g żółtego sera,
- sól, pieprz, oregano,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
W misce mieszamy jajka z mąką, przyprawami i startym serem. Umyte i obrane pieczarki maczamy w cieście, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Zdj. główne: PK/unsplash.com
Zostaw komentarz