Dabatay Filmy i seriale Jakie przekąski przygotować na wieczór filmowy z przyjaciółmi?

Jakie przekąski przygotować na wieczór filmowy z przyjaciółmi?

Dabatay / Filmy i seriale / Jakie przekąski przygotować na wieczór filmowy z przyjaciółmi?
Jakie przekąski przygotować na wieczór filmowy z przyjaciółmi?

Długie i chłodne wieczory sprzyjają urządzaniu wieczorów filmowych z przyjaciółmi. Ulubione filmy, ciepłe koce i pyszne jedzenie – to brzmi jak plan idealny! Jeśli do jego wykonania brakuje Ci tylko pomysłów na smaczne przekąski, skorzystaj z naszych przepisów.

Przygotowując jedzenie na wieczór filmowy z przyjaciółmi, pamiętajmy, aby były to przekąski, które nie wymagają użycia sztućców, a nawet i talerzy. Skupieni na filmie nie chcemy odrywać wzroku od ekranu. Na seanse najczęściej wybiera się różnego rodzaju chipsy, krakersy czy nachosy. To sprawdzone i lubiane propozycje, ale niezbyt zdrowe i wartościowe. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sycących przekąsek. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a daje mnóstwo radości z jedzenia. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na przekąski!

Roladki z tortilli

Potrzebne składniki:

  • 4 placki tortilli,
  • serek śmietankowy z ziołami, na przykład Almette,
  • świeży szpinak, roszponka lub gotowa mieszanka sałat,
  • kilkanaście plasterków ulubionej wędliny,
  • kilkanaście plasterków żółtego sera,
  • ogórek.

Sposób przygotowania

Każdą tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Szpinak, roszponkę lub sałatę opłukujemy, osuszamy i rozkładamy na plackach. Następnie układamy plasterki wędliny i żółtego sera. Ogórka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, które kładziemy na tortillach. Placki zwijamy, mocno dociskamy i kroimy w krążki. Gotowe roladki układamy na talerzu.

Rogaliki z ciasta francuskiego z groszkiem i pieczarkami

Potrzebne składniki:

  • 1 ciasto francuskie,
  • około 250 g pieczarek,
  • puszka zielonego groszku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe prostokąty. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy odcedzony groszek. Smażymy jeszcze kilka minut i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostudzony farsz nakładamy na prostokąty z ciasta francuskiego, zlepiamy rogi na kształt rogalika. W miseczce rozbełtujemy jajko i smarujemy nim gotowe rogaliki. Przekąski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200℃, pieczemy około 15–20 minut, aż do zrumienienia.

Talarki z cukinii, pomidora i mozzarelli

Potrzebne składniki:

  • jedna duża cukinia,
  • trzy pomidory,
  • dwa opakowania mozzarelli,
  • kilka łyżek passaty pomidorowej,
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, lubczyk.

Sposób przygotowania

Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy passatą pomidorową i przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i lubczykiem. Pomidory obieramy i kroimy w małe plasterki, podobnie jak mozzarellę. Na cukinii układamy najpierw plasterek pomidora, potem mozzarelli. Pomidory można jeszcze lekko przyprawić ziołami. Przygotowane przekąski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃, pieczemy około 20 minut.

Pieczarki w serowym cieście

Potrzebne składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 3 płaskie łyżki mąki,
  • 50 g żółtego sera,
  • sól, pieprz, oregano,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

W misce mieszamy jajka z mąką, przyprawami i startym serem. Umyte i obrane pieczarki maczamy w cieście, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Zdj. główne: PK/unsplash.com

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.