Długie i chłodne wieczory sprzyjają urządzaniu wieczorów filmowych z przyjaciółmi. Ulubione filmy, ciepłe koce i pyszne jedzenie – to brzmi jak plan idealny! Jeśli do jego wykonania brakuje Ci tylko pomysłów na smaczne przekąski, skorzystaj z naszych przepisów.
Przygotowując jedzenie na wieczór filmowy z przyjaciółmi, pamiętajmy, aby były to przekąski, które nie wymagają użycia sztućców, a nawet i talerzy. Skupieni na filmie nie chcemy odrywać wzroku od ekranu. Na seanse najczęściej wybiera się różnego rodzaju chipsy, krakersy czy nachosy. To sprawdzone i lubiane propozycje, ale niezbyt zdrowe i wartościowe. Lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sycących przekąsek. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu, a daje mnóstwo radości z jedzenia. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na przekąski!
Potrzebne składniki:
Każdą tortillę smarujemy serkiem śmietankowym. Szpinak, roszponkę lub sałatę opłukujemy, osuszamy i rozkładamy na plackach. Następnie układamy plasterki wędliny i żółtego sera. Ogórka obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, które kładziemy na tortillach. Placki zwijamy, mocno dociskamy i kroimy w krążki. Gotowe roladki układamy na talerzu.
Potrzebne składniki:
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy pieczarki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na równe prostokąty. Gdy pieczarki zmiękną, dodajemy odcedzony groszek. Smażymy jeszcze kilka minut i pozostawiamy do wystygnięcia. Ostudzony farsz nakładamy na prostokąty z ciasta francuskiego, zlepiamy rogi na kształt rogalika. W miseczce rozbełtujemy jajko i smarujemy nim gotowe rogaliki. Przekąski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200℃, pieczemy około 15–20 minut, aż do zrumienienia.
Potrzebne składniki:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster smarujemy passatą pomidorową i przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i lubczykiem. Pomidory obieramy i kroimy w małe plasterki, podobnie jak mozzarellę. Na cukinii układamy najpierw plasterek pomidora, potem mozzarelli. Pomidory można jeszcze lekko przyprawić ziołami. Przygotowane przekąski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200℃, pieczemy około 20 minut.
Potrzebne składniki:
W misce mieszamy jajka z mąką, przyprawami i startym serem. Umyte i obrane pieczarki maczamy w cieście, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Zdj. główne: PK/unsplash.com